Non Stop Fitness Online | Online fitnes platforma

Disanje je ključ savršenih trbušnjaka

Redukovali ste ishranu, smanjili procenat masti u organizmu, trenirate redovno, ali i dalje nemate tbušnjake? Odgovor je da ne dišete pravilno. Da, dobro ste čuli. Koliko god zvuči suludo disanje je jedan od glavnih faktora zašto sve vežbe za abdomen ne daju rezultate kakve biste želeli.

Potrebno je osloboditi ograničenja u svojim trbušnjacima zbog kojih oni ne rade pravilno, zatim aktivirati te mišiće i na kraju jačati one mišiće koji su vam potrebni. Da biste razvili jake abdominalne mišice potrebno je početi sa unutrašnjim slojem a to su poprečni trbušni mišići. U teoriji ovaj mišić bi trebalo da radi sve vreme. On vrši funkciju stabilizacije tokom kretanja i koristi se kada pravilno dišete. Zbog ovoga razloga pravilno aktiviranje dubokih abdominalnih mišića je veoma važno za život ali i za formiranje savršenih trbušnjaka.

Pravilnim disanjem tokom vežbi možete se više fokusirati na ispravnost i kontrolu pokreta. Takođe možete izbeći povrede i povećati efikasnost i benefite koje imate od određenih vežbi. Ukoliko ste radili nekontrolisane pokrete bez stabilizacije,fokusa i pravilnog disanja moglo se desiti da niste imali rezultate iako ste se fokusirali isklučivo na određenu regiju. Evo kako možete naučiti tehnike pravilnog disanja i primenjivati ih kao samostalne vežbe.

 

Ovo su 3 vežbe koje će vam pomoći da naučite pravilne tehnike disanja

Možete početi tako što ćete leći na leđa. Noge možete ispružiti ili saviti u kolenima u zavisnosti šta vam pruža veću udobnost. Desnu ruku stavite na stomak a levu na grudi. Udišite duboko na nos koliko možete a da pritom levu ruku koja vam je na grudima ne pomerate, već samo desnu koja je na stomaku. Dakle nemojte puniti pluća vazduhom i širiti ih jer je to plitko disanje za razliku od toga širite stomak. Zatim jako izdišite na usta. Neka udisaji i izdisadji budu što dublji i duži. Vremenom kada savladate tehniku produžićete i trajanje udaha i izdaha.

Nakon što savladate prvu tehniku disanja možete preći u napredniji nivo promenom položaja. Kada tehnike disanja radite iz stojećeg ili klečećeg položaja telo vam dozvoljava da uradite potpuni vakum stomaka. Zauzmite stojeći položaj, noge blago raširite, ruke možete postaviti na kukove. Udahnite duboko na nos tako da raširite stomak maksimalnim kapacitetom i krenite sa jakim izdisajem na usta. Izdisaj treba da bude kontrolisan i dugačak. Dok izdišete telo savijajte ka napred aktivirajući sve mišiće abdomena dok ne istisnete sav vaznuh. Na taj način zvukom i izgledom poprimićete sliku izduvavanja balona. Zatim udišite na nos vraćajući se u prvobitni uspravni položaj. Postupak ponovite 3 puta. Kasnije možete povećavati broj serija ili raditi veći broj ponavljanja u jednoj seriji. Vežbu je najbolje raditi na prazan želudac.

Isti princip možete primeniti i klečeći na kolenima i dlanovima. Udahnite duboko na nos tako da maksimalno raširite stomak i izdišite na usta dugo i kontrolisano. Tokom izdisaja uvlačite stomak kao da želita da ga prilepite za kičmu a trup izdižite gore kao u položaju mačke. Vežbu ponovite 3 puta zatim je možete uraditi u nekoliko serija. Takođe možete raditi 8 ponavljanja u jednoj seriji kao i u prethodnoj poziciji u skladu sa vašim mogućnostima. Na ovaj način naučićete da kontrolišete dijafragmu, nećete disati plitko samo plućima već ćete raditi na korekciji vašeg držanja i aktivaciji dubokih abdominalnih mišića.

Ostavite komentar