Non Stop Fitness Online | Online fitnes platforma

Uloga kreatina

Kreatin se stvara prirodnim putem u našem organizmu i čine ga tri aminokiseline: metionin, arginin i glicin. Ovo jedinjenje igra glavnu ulogu u skladištenju i oslobađanju energije ćelija. Takođe učestvuje u širokom spektru bioloških procesa koji su uključeni u poboljšanje ishoda trudnoće, održavanje gustine minerala u kostima i mišićne mase kod starijih osoba, poboljšanje neurološke funkcije i pomoć imunološkom sistemu u borbi sa autoimunim bolestima. Međutim kreatin je možda najviše poznat po širokoj upotrebi kao dodatak ishrani za poboljšanje fizičkih performansi.

 

Suplementi kreatina se obično koriste kao kreatin monohidrat koji sadrži jedan molekul vode po molekulu jedinjenja, da bi se povećala rastvorljivost i apsorpcija kreatina. Što znači da kreatin telo snabdeva vodom. Preporučuje se unošenje što više tečnosti u periodu konzumiranja ovog suplementa, barem 4-5 litara dnevno.

 

Kreatin utiče na povećavanje čiste mišićne mase i na unapređenje sportskih performansi. On snabdeva telo neophodnom energijom za mišićnu kontrakciju. Takođe doprinosi uvećanju mišićnih vlakana. Istraživanja ukazuju na to da do mogućnosti povećanja čiste mišićne mase dolazi usled osobine kreatina da ubrza  sintezu belančevina s jedne strane, dok s druge strane sprečava razgradnju proteina. Uticaj kreatina na povećanje mišića se odražava u tome da on utiče na povećanje hidriranosti ćelija.

 

Kreatin fosfat deluje kao ćelijska rezerva energije. U okolnostima velike potrebe za energijom, poput intezivne fizičke aktivnosti,fosfatna grupa se uklanja iz kreatin fosfata i stavlja na raspolaganje za pretvaranje ADP (adenozintrifosfata) u adenozin trifosfat ADP. Iz njega se obezbeđuje sva neophodna energija za sve aktivnosti ljudskih ćelija uključujući i kontrakcije mišića. Konverziju kreatina u kreatin fosfat vrši enzim zvan kreatin kinaza. Regeneracija ATP iz kreatin fosfata može pomoći u odlaganju umora tokom kratkog vremena maksimalne aktivnosti jer je ćelija u stanju da održi nivo ATP tokom dužeg vremenskog perioda.

 

Kreatin:

  • Može pomoći u dobijanju čiste mišićne mase
  • Može poboljšati performanse tokom treninga
  • Može uticati na povećanje snage i energije

Ostavite komentar