Različite vrste sklekova za bolje performanse

 

Sklekovi su nezaobilazni kada govorimo o vežbama sa sopstvenom težinom. Međutim oni se mogu približiti rezultatima određenih vežbi sa dodatnim opterećenjem. To potvrđuje istraživanje u kojem se navodi da sklekovima ostvarujete hipertrofiju približnu kao sa bench press vežbom. Aktivacija mišića je veoma slična i debljina mišića postaje približna onom tretiranom vežbama sa opterećenjem. To je dovoljan razlog da se pozabavite istraživanjem benefita sklekova i razmislite o tome da ih uvrstite u vašu obaveznu trening rutinu, bez obzira radite li vežbe sa sopstvenom ili dodatnom težinom.

 

Kako da dodate opterećenje dok radite sklekove?

 

Ukoliko radite vežbe sa sopstvenom težinom kao što su sklekovi, potrebno je da posle izvesnog vremena unapredite izvođenje te vežbe kako biste napredovali i neprestano razvijali mišiće. Ukoliko vežbu izvodite bez modifikacija duži vremenski period za rezultat ćete dobiti stagnaciju. Kako biste kontinuirano povećavali vaše performanse pri izvođenju sklekova možete koristiti GUMENE TRAKE koje će pružati otpor vašem telu i izazivati veće kontrakcije mišića. Takođe možete stavini neko opterećenje u vidu tega na leđa. Obratite pažnju da je opterećenje pravilno i bezbedno pozicionirano. Takođe možete proporcionalno povećavati broj ponavljanja ili praviti kraće pauze između ponavljanja. Na taj način jačaćete mišiće konstantno ka maksimalnom razvoju. Ono što će takođe definitivno unaprediti vaše performanse pri izvođenju sklekova jesu različite pozicije izvođenja. Raznovrsnim varijacijama ove vežbe aktiviraćete određene mišiće koje niste do sada prilikom izvođenja klasične vežbe skleka.

 

Različite vrste sklekova koje možete raditi

 

Kod klasičnog skleka ruke trebate pozicionirati ispod ramena ili nešto šire od toga. Potrebno je da vam centralni mišići budu zategnuti a leđa ravna. Ukoliko niste u mogućnosti na početku da sklek uradite oslanjajući se na nožne prste onda se možete spustiti na kolena i na taj način smanjiti opterećenje. Kada budete napredovali možete probati sa osloncem na nožnim prstima. Spuštajte se kontrolisano držeći laktove uz telo ne dozvoljavajući im da se šire u stranu. Vodite računa da vam leđa sve vreme ostanu ravna, ne dozvolite da vam se prvo spuštaju kukovi već ceo gornji deo tela u isto vreme. Klasični sklekovi rade na aktivaciji mišića ruku, stomaka i donjeg dela leđa. Razvijajući bolju ravnotežu i stabilnost.

 

Široki sklek podrazumeva da ruke raširite više od širine ramena. Na taj način će vam se laktovi više savijati kako se budete spuštali ka zemlju. Ovom vrstom skleka dodatno će se angažovati grudi i prednja ramena. Što su ruke pozicionirane šire to je aktivacija grudnih mišića veća.

 

Uski sklek je poznat po nazivu dijamant kao asocijacija na oblik koji pravite sa položajem ruku.Telo je u istoj poziciji kao i kod klasičnog skleda dok su ruke bliže jedna drugoj, uže od širine ramena. Postavite ruke tako da vam se kažiprsti i palčevi međusobno spajaju. Ukoliko ne možete skroz da ih spojite pozicionirajte ih što bliže. U ovom položaju je prilično teško kontrolisati laktove da ostanu pripijeni uz telo, na to treba obratiti dodatnu pažnju.

 

Sklek sa pljeskom je prilično izazovna vežba koju možete isprobati kad budete želeli da dodatno poboljšate svoje performanse. Zauzmite položaj klasičnog skleka, međutim kada budete trebali da se podignete gore potrebno je da se odgurnete od zemlje kako biste imali dovoljno vremena da napravite pljesak i zatim izvučete telo u početnu poziciju. Ovakva vrsta dinamičkog skleka karakteriše veoma eksplozivnu snagu. Ukoliko niste odmah u mogućnosti da savladate ovu vrstu skleka možete prvo uvežbati samo sklek sa odskakivanjem od zemlje bez pljeska. Kada uvežbate izbačaj vašeg tela moći ćete ubaciti i pljesak u taj pokret.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar